Tuesday, January 10, 2012

Munkahely

Munkahely: laza ceg.

Felreneztem, a szerzodesemben 9-es munkakezdes szerepel, odamentem 9-re, nem figyeltem, hogy az e-mailben 10 van.

Senki nem volt ott gyakorlatilag.

Jott egy csaj, lerakott egy meetingszobaba, majd fel ora utan jott a - magyar - kollegam, hogy mit keresel itt, a HR-es meg nincs is bent.

Kiderult, nincs timesheeting, senkit nem erdekel, mikor jovok-megyek, megcsak direktivak sincsenek arra, mennyinek kell meglennie. "Ha a heti 40 oradat te 20 oraban megcsinalod es utana hazamesz, ugy is jo".

Rajtam kivul egy backend programozo van, egy frontendes, egy az operatoroktol atigazolt srac mint process manager, egy projman, egy programozo valahol masutt, es mivel a ceg IT-wise pici, a CTO is rendszeresen commitol a verziokezelobe.


Akiknek nem mondtam volna, vagy elfelejtettek: Ez egy kozepvallalkozas, ami befektetesi informaciok legalis elerhetove tetelevel foglalkozik.

Mondok egy peldat: a Microsoft kijon az uj Windows 8-cal, es egy befektetesi haz szeretne tudni, erdemes-e vennie most azonnal MSFT reszvenyeket, vagy pont hogy eladni kellene azt is, ami nekik van, mert ez akkora bukas lesz mint a haz.

Nyilvan a Microsoftot nem kerdezheti meg, meg senkit onnan, mert az belsos informaciokkal kereskedesnek minosulne (insider trading), es koztorvenyes buncselekmeny. Ehelyett felhiv minket, hogy szeretne nehany emberrel beszelni, akik errol az ugyrol tudnak ertelmeset mondani, ellenben papiron semmi kozuk a ceghez.

Kit fogunk mi kapcsolni nekik? Nyugdijazott, vagy tovabblepett vallalat- es reszlegvezetoket a microsoftnal (ha a szerzodesuk alapjan mar nyilatkozhatnak volt cegukrol, hisz lattak belulrol), a Microsoft legnagyobb partnereinek vezeto beosztasu alkalmazottjait (pl. Samsung), barkit, aki nem annyit tud csak roluk amit az NYT amugyis megir: ha igy tetszik: korullojjuk oket.

Ezek kozul nem mindenkivel szabad beszelnie az adott befektetesi haznak ilyen-okok miatt, es az emberke is lehet, hogy csak adott kerdesekre valaszolhat. Ezert mindenfele jogi osztalyuk (nalunk, a megrendelonel, az emberkenel) leellenorzik ezt jogilag, esetleg felvetel keszul, amit mi nem hallgathatunk meg de az ugyfelek igen, a beszelgetes le lesz papirozva, esatobbi.

Utana pedig megkerdezzuk mindenkitol, hogy mennyire volt hasznos a dolog, es ezt az infot megprobaljuk valahogy visszavezetni (na persze azon kivul hogy kifizettetjuk a kozvetites dijat, meg kifizetjuk a tenyleges informaciot ado emberkeket, elvegre nekunk is kell ennunk valamibol)


A feladatom is elvileg megvan, errol lehet kesobb irok: minden fejleszto teljes felelosseget vallal, tehat A-tol Z-ig viszi vegig a projekteket, nincs beosztott koderke.

Szakmai:
(Ez masnak kinai lesz, elnezest)

Eleg sokat igyekszem UX-ezni, van egy framework, ami Spring for PHP. Nem olyan regen a config fajl meg kompatibilis volt a Springgel oda-vissza, ezzel azt hiszem, mindent elmondtam rola.

Ezen kivul van a legacy codebase, ami egy modul == 1 php fajl elven mukodik. Ezeket kell atirogatni a masikra.

Ketten vagyunk PHP-sek, ill. negyen, de abbol egy Franciaorszagban van (nem beszeltem vele meg), egy pedig a CTO, aki az adminisztracio mellett neha probal kommitalni egyet.

Van elvileg egy frontendes is, aki csak CSS + HTML (JS nem), meg van egy PM, aki ha jo napja van, bejon a ceghez. Eddig egy standup meeting volt, a tobbi az nem. A frontendes is csak 1-2 napot tolt bent, a tobbit allitolag otthonrol dolgozza, sot, a PM is. Ez ENNYIRE laza ceg.

Termeszetesen masodik nap megkaptam a PHP-s kollegatol hogy "csak ne legyel ennyire maximalista", amit Balazs ugy kommentalt, hogy "akkor a szokasos forgatokonyv", meglatjuk. Keszitettem egy csomo UX doksit meg mockupot, amit effektiv meg senki nem olvasott. Eddig amugy cegkultura nincs,mondvan ez egy negy eves ceg: kapsz egy projektet es azt csinalsz amit akarsz. A PM certifikalt Scrum Master, es a doksijait barmelyik EPAM BA szives oromest latna (annak ellenere, hogy CSM, Use Case alapu doksik,amit en mondjuk preferalok).

A kapcsolatot a telefonos kisasszonyokkal egy nem olyan reg meg telefonos fiatalurkent dolgozo srac latja el, mellettem ul, jopofa, egyetem utan rogton ide jott. A bogrejen az egyetem logoja, az asztalan kep a csaladrol diplomaoszto napjan. Amugy allandoan a production rendszeren log, es probalja nezegetni, mi lehetne jobb... es elvezi hogy az IT lazabb, mert azert a telefonos kisasszonyok ennyire nincsenek lazan fogva.

A ceg a lelket ugy igyekszik tartani, hogy csutortok estenkent ingyen van az ital a 70-es evekbeli brit kozerdeku kampanyrol elnevezett Pregnant Man nevezetu tipikus angol kocsmaban (ami a Saatchi epuletenek udvaran van, mi az epulet egy emeletenek egy negyedet bereljuk) ill. pentekenkent 5 es 6 kozott az irodaba hoznak piat.

Sajna telefonos kiscsajok nem igazan erdeklodnek az uj joveveny irant, a ceg fluktuacioja ugyanis a gyakornokok miatt hatalmas. Az IT-n is gyakornokok voltak leginkabb, most akarjak kiprobalni azt a receptet, hogy mi lenne ha tobb ertelmes embert vennenk fel. Ezert vettek fel engem is.

Na, sz'al ennyi. Meglatjuk...

No comments:

Post a Comment